Heiligbeenchakra

Je heiligbeenchakra (Swadhisthana-chakra) bevindt zich tussen de navel en het schaambeen. Het is de tweede primaire cyclus van het menselijk lichaam en is verbonden met het etherische lichaam. Het woord Swadhisthana betekent letterlijk “iemands eigen verblijf”. Dit duidt erop dat de oorspronkelijke verblijfplaats van kundalini zich in deze chakra bevond. Pas later daalde ze af naar haar huidige plaats in de muladhara. Deze theorie stemt overeen met de fysieke plaatsverandering van de mannelijke testikels tijdens de vivipare periode. Gedurende de eerste maanden bevinden ze zich in de onderbuik en dalen vervolgens langzaam in het kruis. Je heiligbeen-chakra en de stuit-chakra zijn beide verbonden met de zenuwstrengen van het stuitbeen en het heiligbeen.

Heiligbeenchakra plaats van onderbewustzijn

Je heiligbeenchakra is de plaats van het onderbewustzijn waar in het begin van ons bestaan ​​alle negatieve levenservaringen worden opgeslagen en het maakt niet uit of het bewust of onbewust is. Het herbergt niet alleen de levenservaringen van nu, maar ook alle ervaringen en het daarmee verband houdende energieën van de menselijke evolutie. Of het in dit leven nu actief is of niet, een mens is zich zelden bewust van deze energieën.

De heiligbeen-chakra is de haard van je vroegste en meest cruciale emoties. Het basisgevoel geaccepteerd of afgewezen te worden, wel of niet waardig bevonden te worden, bij een gezin te horen of alleen in de wereld te staan. Al deze gevoelens houden verband met de werking van de tweede chakra. Daarnaast werkt de tweede chakra via de milt als een pomp, voor fysieke energie die het eerste chakra naar binnen zuigt en voor de emotionele energie waartoe het toegang heeft. Indien je een moeilijk, onbevredigend leven hebt en moeilijk in contact kunt komen met je echte gevoelens; vaak slechtgehumeurd en boos bent, of je emoties maandenlang wegdrukt en ze dan plotseling tot een uitbarsting laat komen; als je last hebt van ouderlijke schuldgevoelens, afkeuring of isolatie, dan heeft deze chakra extra aandacht nodig.

Als je heiligbeen-chakra uit balans is veroorzaakt het krachtverlies in het derde chakra en overlevingsangst in het eerste. Nieren die angst absorberen en ontgiften en de milt die bezorgdheid opneemt en verwerkt, geven aan hoe de toestand van je tweede chakra is.