Stuitchakra

De stuitchakra (Muladhara Chakra) is de eerste chakra van het lichaam. De stuitchakra bevindt zich in het perineum onder aan de ruggengraat, heeft een primaire kracht, die in vier spaken uitstraalt en zijn golven op die manier schikt. Het lijkt alsof het in vier gelijke delen is verdeeld, die beurtelings rood en oranje van tint en door gleuven gescheiden zijn. Wanneer de stuitchakra goed werkt dan is de kleur vurig oranje-rood van kleur, wat overeenstemt met de soort vitaliteit die er uit het miltcentrum wordt heengezonden. Elke chakra stemt overeen met de kleur van zijn vitaliteit.

De stuitchakra staat in verband met de eierstokken bij de vrouw en de teelballen bij mannen. Een te grote vruchtbaarheid, of onvruchtbaarheid zijn storingen van het eerste chakra. Ook de werking van de dikke darm zijn een aanwijzing van de stuitchakra. Constipatie (hardnekkig vasthouden en moeilijk loslaten) en diarree (dwangmatig zich te ontlasten) zijn extreme werkingen van de stuitchakra.

Gezinspatronen, traditionele opvattingen over het leven en andere diepgewortelde denkbeelden krijgen we binnen in ons bewustzijn via de stuitchakra.